Ovaj put ćemo se posvetiti nekolicini češćih problema koji se pojavljuju očima prilikom starenja i ponuditi savjete kako održati oči zdravima i jakima.

Mnogi od nas će vjerojatno imati potrebu za naočala u određenim godinama, iako smo dobro vidjeli cijeli svoj život. Razlog za to je vrlo jednostavno rečeno – mehanički. Kao i kod strojeva i drugih uređaja, ljudski „materijal“ se troši. Isto vrijedi i za oči, gdje je na udaru prvenstveno leća oka, koja s vremenom gubi svoju fleksibilnost, a time i teže mijenja oblik. Na taj način se slabije izoštrava pogled.
Osim fleksibilnosti očne leće u oku se s godinama pojavljuju i drugi problemi. Neki su sasvim bezznačajni, a neki mogu značiti i gubitak vida. To uključuje suho oko, glaukom, starosnu degeneraciju makule i kataraktu (sivu mrenu). Većina tih problema može biti prolazna, osobito ako ih oftalmolog diagnosticira dovoljno rano.

Navike, koje mogu zaštititi vaš vid
Kada treba početi brinuti o zdravlju oka? Najbolji odgovor je ODMAH. Ako trenutno nemate problema s vidom, održavajte zdrave navike koje su ključne u prevenciji nastanka bolesti oka. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ostanete zdravi u budućnosti.

Ostanite aktivni
Aktivni životni stil ne utječe povoljno samo na naše oči nego i na cijelo tijelo. Istraživanja su pokazala da ljude koji provode većinu svog vremena sjedeći, brže zahvati slabljenje vida od onih koji su aktivniji i rekreiraju se.

Zdrava prehrana
Izbor hrane je vrlo važan za prevenciju starosne degeneracije makule i drugih očnih bolesti povezanih s starenjem. Paprika, mrkva, zeleno lisnato povrće, borovnice, losos, chia sjemenke samo su neke od namirnica koje sadrže hranjive tvari bitne za održavanje zdravog vida. Ako nemate vremena ili volje za zdravom prehranom, možete si pomoći dodatcima prehrani čijim unosom osiguravate dovoljnu količinu hranjivih tvari.

UV zaštita
Svi znamo da je izravno gledanje u sunce vrlo štetno, međutim i neizravna sunčeva svjetlost djeluje štetno na oči, a negativni učinci UV zraka se nakupljaju s vremenom. Zato koristite sunčane naočale za odgovarajuću zaštitu od UV zraka.

Nemojte pušiti
Pušenje djeluje negativno na zdravlje očiju i ostatak organizma jednako koliko aktivan način života ima pozitivne učinke na oči i ostatak tijela. Pušenje uvelike povećava mogućnost nastanka starosne degeneracije makule, a također oštećuje i pluća i srce.

Izbjegavajte naprezanje očiju ispred zaslona
Računalo, tableti i pametni telefoni postali su neizostavni dio naših života. Zurenje u zaslone često dovodi do pojave digitalnog naprezanja očiju. Izbjegnite ga korištenjem pravila da najmanje svakih 20 minuta pogledate u daljinu. Tako će se vaše oči manje naprezati i umarati.

Redovni pregledi vida
Redovit posjet oftalmologu, moguće probleme s očima će brzo otkriti jer će oftalmolog na svakom pregledu provjeriti funkcioniraju li vaše oči kako bi trebale. Stoga ne oklijevajte i naručite se na pregled.

Odmah se posavjetujte s liječnikom ako …
Mnogi simptomi povezani s bolestima oka pojavljuju se postupno i lako ih je primijetiti. Također, postoje simptomi koji se pojavljuju iznenada. Odmah se posavjetujte s liječnikom ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma: iznenadni mutni vid, gubitak vida, pojavu različitih neobičnih oblika u vidnom polju, bljeskove u očima, bol u oku, dvostruki vid ili crvenilo i otečenost očiju ili vjeđa.

Rano dijagnosticiranje je ključ za zdravlje očiju
Problemi s očima povezani sa starenjem obavezno se trebaju tretirati što je prije moguće, stoga ne oklijevajte s preventivnim pregledima očiju, gdje će se dijagnosticirati potencijalni problemi. Što prije ih liječnik otkrije, to je veća vjerojatnost da problemi neće napredovati do potencijalnog gubitka vida ili drugih problema s očima.