Žene, sigurno vam je poznat osjećaj kad se četkicom za maskaru slučajno ubodete u oko ili vjeđu? Iako bolan, ovaj „udarac“ je za oči zapravo najmanja opasnost.

Šminka i neka kozmetička sredstva često mogu uzrokovati alergijsku reakciju zbog čega uvijek treba biti oprezan prilikom isprobavanja novih kozmetičkih proizvoda koji se koriste na i u blizini očiju.

Koje kozmetičke proizvode koristite za područje oko očiju?
Stara poslovica kaže da za ljepotu treba pretrpjeti, ali ne dopustite da to postane vaš životni moto, posebno kada je u pitanju zdravlje očiju. U nastavku ćemo se usredotočiti na tri najčešća kozmetička proizvoda koje je najbolje izbjegavati.

Tuš za oči na unutarnjem rubu vjeđe
Posljednjih godina, vrlo popularan način šminkanja postalo je nanošenje tuša za oči unutarnji rub vjeđe (waterline). Iako su vizualni efekti izuzetni, ova vrsta šminkanja donosi rizike za zdravlje očiju. Istražvanja su pokazala da čestice tuša za oči ulaze u suzni film češće nego čestice nekih drugih proizvoda za šminkanje, čime je povaćana šansa za pojavu iritacije ili upale oka.

Umjetni trepavice i ekstenzije trepavica
Najčešći problem kod uporabe umjetnih trepavica je alergijska reakcija na ljepilo. Čak i ako vas ne muči ova alergija, umjetne trepavice su ipak rizični kozmetički zahvat. Imaju loš utjecaj na prirodne trepavice, jer oštećuju njihov korijen i ponekad uzrokuju njihovo ispadanje. Osim toga, spoj između umjetnih i prirodnih trepavica je plodno tlo za razvoj bakterija koje mogu uzrokovati upalu.

Kontaktne leće u boji
Iako kontaktne leće ne spadaju u kozmetičke proizvode, zbog njihove česte uporabe zbog vizualnog efekta, a bez ikakvog učinka na zdravlje očiju, reči čemo nešto i o njima.
Posebno su problematične kontaktne leće koje se kupuju bez prethodnog oftalmološkog pregleda jer obično veličina leće ne odgovara veličini oka. Premale ili prevelike leće mogu uzrokovati ozbiljne probleme s očima, poput upale ili čak oštećenja očiju ili vjeđa. Osim toga, obojene leće mogu biti nečiste, što povećava rizik od nastanka konjuktivitisa. Ako im ne možete odoljeti, posavjetujte se s liječnikom koji vam može propisati leće, a pobrinite se i za pravilnu higijenu.

Iako korištenje gore navedenih kozmetičkih proizvoda može dovesti do problema, ne morate ih se u potpunosti odreći, već slijedite osnovne smjernice za njihovo korištenje:
Prije korištenja bilo kakve šminke ili drugih kozmetičkih sredstava si temeljito operite ruke.
Nemojte posuđivati ili dijeliti šminku, a posebno nemojte posuđivati kontaktne leće.
Prije uporabe bilo kojeg kozmetičkog proizvoda, provjerite rok trajanja te ga bacite ako mu je rok trajanja istekao.