Starosna degeneracija makule

Starosna degeneracija makule (žute pjege) je bolest koja vodi do progresivnog gubitka središnjeg vida. Zahvaća središte mrežnice – žutu pjegu te ugrožava središnji vid i oštrinu vida.

Starosna degeneracija makule je ozbiljan problem javnog zdravstva koji je nastao kao posljedica produljenja životnog vijeka. Starosna degeneracija makule je najčešći uzrok nepovratnog oštećenja vida kod osoba starijih od 50 godina.

Bolest je češća kod žena, javlja se nakon 50. godine života, a njena učestalost se povećava s starosti, jer utječe na 12% ljudi u dobi između 60 i 70 godina, 30% 75-godišnjaka i 60% 90-godišnjaka pati od starosne degeneracije makule.
Važni čimbenici rizika koji ubrzavaju pojavu bolesti slični su onima koji utječu na opće zdravstveno stanje, poput pušenja, pretilosti, visokog krvnog tlaka i povećanog kolesterola. Genetske čimbenike također ne treba zanemariti jer pojava kod ostalih članova obitelji povećava vjerojatnost razvoja bolesti.

 

Postoje dva oblika: suhi i mokri.

Suhi ili atrofični oblik je najčešći. Često se formira na oba oka, iako obično asimetrično. Receptori vida i pigmenti unutarnjeg sloja mrežnice (pigmentirani epitel mrežnice) nestaju, a zamjenjuju ih atrofična područja bez receptora vida.Takva se područja mogu pojavljivati oko žute pjege čak i do nekoliko godina, a da pritom ne utječu na kvalitetu vida. Kada su ta područja toliko velika da se spoje i dođu do središta mrežnice, vid se počinje pogoršavati. Suhi oblik se odnosi na „spori“ oblik SDM-a.

Vlažan ili neovaskularni oblik je manje uobičajen, prisutan je kod 10 do 15% pacijenata sa SDM-om. Napreduje brže, jer može dovesti do gubitka vida u roku od nekoliko mjeseci ili čak tjedana. Vlažni oblik SDM-a nastaje zbog neovaskularizacije ili novonastalih žilica u oku koje se pojavljuju na mjestima gdje su beskorisne i smetaju. Ako te žilice usmjeravaju žilnicu (vaskularni sloj) prema mrežnici i abnormalno se razviju, javljaju se komplikacije u obliku krvarenja i ožiljaka. Stanje se može poboljšati samo uz pomoć novih vrsta liječenja, poput lasera, dinamičke fototerapije ili injekcije antiangiogena u oči.

Važno je zapamtiti, da kod bolesnika s neovaskularizacijom žilnice na jednom oku postoji vrlo visok rizik (između 50 i 90%) da će se komplikacije pojaviti i na drugom oku.

Kako djeluje oko?

Oko djeluje kao fotoaparat, jer ima dva dijela odvojena očnom lećom. Svjetlost prolazi kroz prozirne strukture oka, a slike se projeciraju na mrežnicu, tj. svjetlosno osjetljiv film koji okružuje pozadinu oka. Pomoću očne leće, svjetlo se skuplja na žutoj pjegi mrežnice. Žuta pjega je mali dio mrežnice u vidnoj osi koja doprinosi oštrini vida i nužna je za čitanje, pisanje i prepoznavanje pojedinosti. Slike projecirane izvan žute pjege pomažu vidjeti okolinu odnosno omogućavaju periferni vid.

Starosna degeneracija makule utječe samo na centralni dio mrežnice (žutu pjegu) dok periferni dio mrežnice ostaje zdrav. Bolest u konačnici može dovesti do sljepoće, a najčešće pogađa oštrinu vida, vida. Ravne linije možemo vidjeti kao prekinute i svjetlije ili kao isprekidane. To nam otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao što je čitanje i zahtijeva korištenje optičkih pomagala.

Preventiva

Da bi se usporilo napredovanje SDM-a, važna je dijagnoza u ranim stadijima bolesti. Zato oftalmolozi nakon 50. godine života redovito pregledavaju pozadinu oka.

Trenutno nije poznat lijek koji bi spriječio nastanak SDM-a. Ispravnim načinom života i pravilnom prehranom možemo smanjiti mogučnost nastank SDM-a. Jako je važno ne pušiti, regulirati krvni tlak i razinu kolesterola, zdravo se hraniti i štititi se od sunčeve svjetlosti. Također, istraživanja su pokazala da vitamini A, C i E, te elementi u tragovima kao što su bakar, cink i selen, zbog svojih antioksidativnih svojstava mogu usporiti progresiju bolesti jer zajedno s enzimima predstavljaju prirodnu obranu mrežnice. 

Također je važno konzumirati dovoljno vitamina D, budući da on ima blagotvoran učinak na upalu i sprečava grananje novih žila i ožiljka tkiva.

Istraživanja su također potvrdila blagotvoran učinak resveratrola na prevenciju SDM-a, budući da svojim protuupalnim, antioksidativnim i antiangiogenim učincima ima značajan utjecaj na zdravlje oka.

Važno je osigurati dovoljnu količinu luteina i zeaksantina, vlastitih pigmenata oka koje tijelo dobiva isključivo hranom. Ti pigmenti štite žutu pjegu od slobodnih radikala koji nastaju u procesu apsorpcije svjetla. Dovoljna količina luteina i zeaksantina ključna je za sprečavanje SDM-a.

Uravnotežena, raznovrsna prehrana također je važna u prevenciji SDM-a jer pomaže pri smanjenju oksidativnog stresa. U donjoj tablici možete vidjeti koje su tvari važne u sprječavanju SDM-a i u kojoj se hrani mogu pronaći.

Ako je vaša prehrana neraznovrsna i neuravnotežena kako bi spriječili nastanak SDM-a bitno je svakodnevno uzimati dodatke prehrani koji sadrže antioksidanse, omega-3-masne kiseline, lutein, zeaksantin, resveratrol i vitamin D.
NUTROF TOTAL je dodatak prehrani koji sadrži sve ove sastojke zbog čega pruža vašim očima savršenu formulu za održavanje zdravlja.

VITAMIN C

Acerola (1300 mg/100 g)
Šipak (1000 mg/100 g)
Crni ribiz, peršin, crvena paprika (160 – 200 mg/100 g)
Zelena paprika, crna rotkva (100 – 150 mg/100 g)
Kivi (70 – 100 mg/100 g)

 

 

VITAMIN E

Suncokretovo ulje (55 – 80 mg/100 g)
Ostala biljna ulja (10 – 30 mg/100 g)
Margarin (6 – 40 mg/100 g)
Voće i povrće (0,8 – 2 mg/100 g)

CINK

Kamenice (80 mg/100 g)
Francuski sirevi (7 – 10 mg/100 g)
Govedina (5 – 6 mg/100 g)
Jaja (1 – 2 mg/100 g)

BAKAR

Iznutrice (15 mg/100 g)
Školjke (4 – 10 mg/100 g)
Suho voće (1 mg/100 g)
Meso (0,3 – 0,5 mg/100 g)
Riba (0,3 – 0,05 mg/100 g)

SELEN

Riba (30 – 40 mg/100 g)
Jaja (20 mg/100 g)
Meso (6 – 10 mg/100 g)
Sir (5 mg/100 g)

OMEGA-3

Orahovo ulje (12 mg/100 g)
Ulje uljane repice (8 mg/100 g)
Ulje pšeničnih klica (6 – 7 mg/100 g)
Riblje ulje (1 – 1,5 mg/100 g)
Margarin i kukuruz (0,5 – 1 mg/100 g)

LUTEIN I ZEAKSANTIN

Kelj (39,5 mg/100 g)
Špinat (12 mg/100 g)
Brokula (2,4 mg/100 g)
Tikvice (2,1 mg/100 g)
Kukuruz (1,8 mg/100 g)
Grah (1,3 mg/100 g)

RESVERATROL

Grožđe (0,16 – 0,78 mg/100 g)
Vino (0,01 – 1 mg/100 g)

Provjerite vid

Vid i eventualne deformacije ili promjene možete provjeriti i sami, pomoću Amslerove mreže. Ovo je jednostavan alat za otkrivanje mogućih deformacija ili promjena u vidu tj. na očima.

Kako provjeriti vid?
1. Dok nosite uobičajene naočale (ako ih koristite), pokrijte jedno oko rukom.
2. Stanite na normalnu udaljenost čitanja od mreže.
3. Fokusirajte i fiksirajte pogled na mrežu.
4. Ponovite postupak i na drugom oku.

Ako linije nisu potpuno ravne ili je mreža nepravilnog oblika odnosno nedostaju joj neki djelovi, odmah se savjetujte s oftalmologom.

Kako učinkovito riješiti problem suhih očiju

Thealoz Duo kapi sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze. Hijaluronska kiselina njeguje i vlaži, trehaloza štiti i obnavlja površinu očiju. Thealoz Duo kapi su hipotonične i time dodatno povoljno utječu na vlažnost vaših očiju.

Zdrava hrana za zdrave oči

Iako nam pravilna prehranu neće dati super noćni vid ili druge natprirodne sposobnosti, pravilna prehrana će osigurati zdravlje naših očiju i pridonijeti dobrom vidu.

Digitalno naprezanje očiju

U vrijeme kada jedva možemo izbjeći raznovrsne zaslone, digitalno naprezanje očiju postalo je ozbiljan zdravstveni problem i jedna od glavnih „nuspojava“ korištenja računala.

Oči i šminka

Žene, sigurno vam je poznat osjećaj kad se četkicom za maskaru slučajno ubodete u oko ili vjeđu? Iako bolan, ovaj „udarac“ je za oči zapravo najmanja opasnost.

Kada je vrijeme za pregled očiju

Redoviti oftalmološki pregled uvijek je dobra ideja, a zbog nekih uzroka potreban je i prijevremeni pregled.

Zaštitite oči u zrelim godinama

Ovaj put ćemo se posvetiti nekolicini češćih problema koji se pojavljuju očima prilikom starenja i ponuditi savjete kako održati oči zdravima i jakima.