Upala vjeđa

Upala vjeđa ili rubova vjeđa (blefaritis) jedna je od najčešćih bolesti očiju koja se može uspješno kontrolirati odgovarajućim liječenjem.

Blefaritis

 

je upala vjeđe tj. njezina ruba, na kojem rastu trepavice. Rub vjeđa je važan dio očiju, gdje koža prelazi u sluznicu koja prekriva unutarnju stranu vjeđa i očne jabučice. Osim toga, na rubu vjeđa, u Meibomovim žlijezdama, nastaju lipidi koji su dio suznog filma, iznimno važnog za zaštitu i očuvanje oka. Ako ove žlijezde ne funkcioniraju dobro ili su začepljene, kvaliteta suznog filma se pogoršava, što može dovesti do pojave suhih očiju. Začepljene žlijezde također mogu uzrokovati halacij, otvrdnuće u očnoj vjeđi.

 

Kod upale, oči postaju crvene, nadražene i svrbe, a na trepavicama se često pojavljuju ljuskice koje su slične peruti.

Važnu ulogu u upali vjeđa imaju bakterije na rubovima vjeđa koji su dio normalne flore te nefukcioniranje Meibomovih žlijezda u vjeđama. Ove pojave su često prisutne kod nekih bolesti kože, kao što su seboreični dermatitis i rozacea. Upala očnih vjeđa je češća kod alergičara. Uz osjećaj nelagode, bolest je također i neprivlačnog izgleda.

Blefaritis je kronična bolest koja se često ne može potpuno izliječiti, ali se tijek bolesti može kontrolirati tako da problemi budu mali ili gotovo nepostojeći, a bolest obično nema trajne učinke na oči.

 

 

 

Poznajemo dvije vrste blefaritisa

 

Anteriorni blefaritis, koji zahvaća vanjsku stranu vjeđe. Najčešće je uzrokovan bakterijskom upalom i kožnom bolesti, koje također uzrokuju i perut.

 

Posteriorni blefaritis, koji zahvaća unutrašnjost vjeđe. Radi se o disfunkciji Meibomovih žlijezda, koje izlučuju lipidni sloj u suzni film. Lipidni sloj je vrlo važan za pravilnu kvalitetu suznog filma, a neadekvatna funkcija Meibomovih žlijezda često je povezana sa simptomima suhih očiju. Posteriorni blefaritis uglavnom je uzrokovan rozaceom (kronična upalna kožna bolest na licu) i seboreičnim dermatitisom vlasišta (perut).

Simptomi i indikacije

 

 

 

Blefaritis se može pojaviti u akutnom obliku ili u kroničnom obliku s povremenim razdobljima bez tegoba. Simptomi i indikacije, koje su obično teže u jutarnjim satima i utječu na oba oka mogu biti:

 

 

 

 • crveni rubovi vjeđa
 • svrbež vjeđa
 • slijepljenost vjeđa pri jutarnjem buđenju
 • ljuskice – sasušen iscjedak na rubovima vjeđa i kod trepavica
 • masne vjeđe
 • crvene i umorne oči
 • nadražujuć osjećaj peckanja u očima
 • osjećaj stranog tijela u očima
 • često suzenje
 • osjetljivost na svjetlost
 • testa pojava ječmenca
 • trepavice koje ne rastu normalno
 • ispadanje trepavica

Liječenje blefaritisa

Liječenje ovisi o vrsti blefaritisa i obično je dugotrajno. Stoga je ustrajnost pri liječenju vjeđa ključna. Potpuno izlječenje često nije moguće, ali s odgovarajućom dosljednošću možemo uspješno ublažiti simptome.

Redovita higijena vjeđa
Kod lječenja vjeđa najvažnija je redovita higijena vjeđa, koja ublažava simptome i sprječava ponavljanje problema. Higijena vjeđa mora postati navika, baš kao tuširanje i pranje zubi, a treba ju provoditi dva puta dnevno.

Topikalni antibiotici
Kada sama redovita higijena ne riješi problem, oftalmolog može propisati antibiotsku mast ili kapi. Prilikom uzimanja lijekova preporuča se izbjegavanje nošenja kontaktnih leća.

Oralni antibiotici
Ako drugi tipovi liječenja nisu učinkoviti, liječnik vam može propisati oralne antibiotike.

Kortikosteroidne kapi za oči i kortikosteroidne masti
Kortikosteroidi pomažu u ublažavanju upale očiju i vjeđa.

Kapi za suho oko
Kada se problem suhih očiju razvije kao posljedica upale očnih vjeđa, koristite kapi za suho oko bez konzervansa, koje zamjenjuju suzni film i pomažu uklanjanju nečistoća i stranih tijela iz oka.

Blefaritis kao posljedica bolesti
Ako je blefaritis nastao zbog neke druge bolesti, to bi također trebalo tretirati.

Za redovitu higijenu preporučuju se sterilne krpice s losionom Blephaclean. Nježna struktura krpice omogućava nježno i bezbolno čišćenje vjeđa.

Koje su moguće komplikacije blefaritisa?

Bolest suhoga oka
Bolest suhoga oka je česta posljedica upale vjeđa. Nastane kada oko ne može proizvesti dovoljno suza ili one isparavaju prebrzo, što dovodi do suhoće očiju i kasnije upale. Bolest suhog oka također se može razviti kao posljedica bolesti koje pridonose razvoju blefaritisa, kao što su rozacea ili seboreični dermatitis, jer uzrokuju promjenu sastava suza. Problemi sa suhim očima mogu se olakšati kapima za suho oko bez konzervansa, koje se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta.

Abnormalni rast trepavica
Blefaritis može biti razlog za rast trepavica u abnormalnim pravcima ili za urastanje trepavica.

Stvaranje ožiljaka na vjeđama
Dugotrajni blefaritis može uzrokovati stvaranje ožiljaka na vjeđama.

Ječmenac
Jedna od komplikacija blefaritisa je i infekcija žlijezda lojnica, koja izgleda kao otečena i crvena izbočina na vjeđama.

Halacij (Meibomova cista)
Halacij nastaje zbog blokade upaljene žlijezde lojnice. Prate ga crvenilo i oticanje, a za razliku od ječmenca, pojavljuje se na unutarnjoj strani vjeđa.

Konjunktivitis
Konjunktiva ili spojnica je tanka sluznica, koja prekriva unutarnji dio vjeđa i očne jabučice. Kada se konjunktiva upali, govorimo o konjunktivitisu. Oko postaje crveno jer su male vene u konjunktivi ispunjene krvlju. Konjunktivitis se može pojaviti kod osoba koje boluju od blefaritisa..

Probleme sa suhim očima možemo ublažiti kapima za suho oko bez konzervansa koje bez recepta možemo kupiti u ljekarnama.

Kako sami možemo ublažiti simptome upale očnih vjeđa?

Pri poboljšanju stanja često pomogne redovita higijena vjeđa u kombinaciji s redovitim čišćenjem lica i vlasišta, korištenje toplih kompresa i posebnih krpica za čišćenje vjeđa. Ako vas muči upala očnih vjeđa ili imate druge probleme s očima, izbjegavajte šminku za oči, jer ona otežava ispravnu higijenu vjeđa. Također se ne preporučuje korištenje kontaktnih leća tijekom liječenja upala očnih vjeđa.

Prvi znakovi upale samog ruba vjeđe su blago oticanje, crvenilo ili krastice na rubovima vjeđa. U tom slučaju, najvažnije je svakodnevno čišćenje vjeđa redovitim uklanjanjem krastica i sebuma.

Osnovna i najvažnija je redovita dnevna higijena vjeđa, koja se provodi u tri koraka:

KORAK 1
Topli oblozi

Stavite čiste, tople i vlažne komprese na oči te ih držite 5 do 10 minuta. Toplina će razbiti koncentrirani sekret žlijezda.

KORAK 2
Masaža vjeđa

Prstima nježno izmasirajte vjeđe pokretima gore i dolje, čime ćete pomoći uklanjanju omekšanih sekreta žlijezda s gornje i donje vjeđe.

KORAK 3
Čišćenje vjeđa i rubova vjeđa

Vjeđe očistite krpicama, koje možete kupiti u ljekarnama. S nježnim pokretima, prijeđite po rubu vjeđe. Temeljito očistite gornju i donju vjeđu.

Kako učinkovito riješiti problem suhih očiju

Thealoz Duo kapi sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze. Hijaluronska kiselina njeguje i vlaži, trehaloza štiti i obnavlja površinu očiju. Thealoz Duo kapi su hipotonične i time dodatno povoljno utječu na vlažnost vaših očiju.

Zdrava hrana za zdrave oči

Iako nam pravilna prehranu neće dati super noćni vid ili druge natprirodne sposobnosti, pravilna prehrana će osigurati zdravlje naših očiju i pridonijeti dobrom vidu.

Digitalno naprezanje očiju

U vrijeme kada jedva možemo izbjeći raznovrsne zaslone, digitalno naprezanje očiju postalo je ozbiljan zdravstveni problem i jedna od glavnih „nuspojava“ korištenja računala.

Oči i šminka

Žene, sigurno vam je poznat osjećaj kad se četkicom za maskaru slučajno ubodete u oko ili vjeđu? Iako bolan, ovaj „udarac“ je za oči zapravo najmanja opasnost.

Kada je vrijeme za pregled očiju

Redoviti oftalmološki pregled uvijek je dobra ideja, a zbog nekih uzroka potreban je i prijevremeni pregled.

Zaštitite oči u zrelim godinama

Ovaj put ćemo se posvetiti nekolicini češćih problema koji se pojavljuju očima prilikom starenja i ponuditi savjete kako održati oči zdravima i jakima.