Da li ste primijetili da fotografije ponekad nisu takve kakvima ste ih zamislili, jer se razlikuju od stvarnosti koju vidimo?

Oči i fotoaparat imaju mnogo mehaničkih sličnosti, ali su ipak potpuno drugačiji.

Šarenica je organska blenda
Oko i fotoaparat imaju jednu važnu sličnost, a to je mogućnost kontrole prolaska svjetlosti kroz leću. U oku tu funkciju obavlja šarenica koja skuplja zjenicu ako je svjetlost jaka, i na taj način ograničava prolaz svjetla, ili se širi u uvjetima slabe svjetlosti. U fotoaparatu tu ulogu ima blenda.

Leća u oku je mekša
Važna razlika između rada fotoaparata i oka je u funkcioniranju leće. Leća u fotoaparatu je kruta, pa sliku izoštravamo približavanjem ili udaljavanjem leće tj. sustava više leća, od senzora. Leća u oku radi drugačije. Budući da je mekana i fleksibilna, oštrinu vida osigurava promjenom oblika. Oko se smatra složenijim “uređajem” od fotoaparata jer je oštrina oka osigurana samo jednim objektivom, za razliku od fotoaparata kojem je za isto potreban sustav s više leća.

Subjektivna ili objektivna slika?
Kada pritisnemo okidač fotoaparata, on kreira sliku koja označava jedinstveni trenutak u vremenu, pa kažemo da je slika objektivna.
Oko djeluje malo drugačije, jer može stvoriti točnu i oštru sliku samo u središtu našeg pogleda, jer se naše oči neprestano kreću. Ovi mikro pokreti oka su razlog što je slika koju stvara oko, složeni sustav slika, ustvari cijeli niz slika koje nam daju osjećaj punih boja i neku vrstu trodimenzionalne karte našeg vidnog polja. Svako oko ima slijepu pjegu, to je dio vidnog polja koje oko ne može vidjeti. Mozak uspješno “retušira” slijepu pjegu tako da ju popuni podatcima iz drugih kutova gledišta.

Oči imaju izuzetan raspon
Kada je u pitanju vid, ljudsko oko ima veliku prednost nad fotoaparatom. Oko je u stanju vidjeti okolinu u i najsvjetlijem dijelu sunčanog dana, ali i noću, a potrebno je samo 30 minuta za savršenu prilagodbu između svjetla i tame.
Naravno da kamera također može snimiti prekrasnu sliku na sunčan dan ili po noći. Jedan fotoaparat ili leća ne mogu oboje. Ako pogledamo lice osobe koja stoji ispred prozora kroz koji prodire jaka svjetlost oko če moći vidjeti lice osobe, a fotoaparat može fotografirati samo obrise lica.

Vaše oči trebaju redoviti servis jednako kao i fotoaparat
Kada se fotoaparat pokvari možemo ga jednostavno zamijeniti novim. Isto ne možemo napraviti s očima koje nam moraju služiti cijeli život. Zbog toga ih moramo dobro paziti redovitim pregledima kod oftalmologa.