Suhe oči – koje kapi odabrati: Konzervansi i druge štetne tvari

Suhe oči – koje kapi odabrati: Konzervansi i druge štetne tvari

U prethodnom članku »Koje kapi odabrati: Različiti aktivni sastojci«, pisali smo o različitim sastojcima koji se koriste u kapima za oči. Ovaj put ćemo vam predstaviti konzervanse i druge štetne tvari koje se i dalje dodaju kapima za oči.

Suhe oči – koje kapi odabrati: Konzervansi i druge štetne tvari

Svi proizvodi koji se koriste za oči moraju biti sterilni, tj. bez prisutnosti mikroorganizama. U tu svrhu su kroz povijest kapima dodavani razni konzervansi. Jedan od najčešće korištenih je BAK (benzalkonijev klorid), koji se koristi i u sapunima i sredstvima za čišćenje. Konzervansi su odlična zaštita od bakterija i gljivica, no danas znamo da djeluju toksično i na stanice oka, što je posebno izraženo kod sindroma suhih očiju. Naime, konzervansi mogu pogoršati ovu bolest. 

S razvojem brojnih patentiranih bočica koje pomoću inovativnih membranskih filtera onemogućuju ulazak bakterija u bočicu, potreba za korištenjem kapi s konzervansima praktično više ne postoji, no one su i dalje prisutne na tržištu. Razlog tome vjerojatno leži u tome što su bočice s filterima skuplje nego dodatak konzervansa. 

Fosfati su druga štetna tvar koja se dodaje kapima za oči s ciljem reguliranja pH vrijednosti. Fosfati se mogu vezati za stanice rožnice i oštetiti ih, stoga je preporučljivo odabrati kapi koje ne sadrže fosfate.

Pružite svojim očima samo najbolje. Odaberite Thealoz® Duo – kapi za oči s 0 % konzervansa!

Thealoz® Duo s jedinstvenom kombinacijom trehaloze 3 % i hijaluronske kiseline osigurava trenutno djelovanje i dugotrajnu hidrataciju vaših očiju. Thealoz® Duo je bez konzervansa zahvaljujući inovativnoj ABAK® bočici s posebnim uloškom i membranskim filterom.

Više o kapima Thealoz® Duo.

Kapi za oči Thealoz® Duo
Thealoz Duo® kapi za oči bez konzervansa.

Kaja Gašperlin, mag. farm.

Izvor: 1. Pucker AD, Ng SM, Nichols JJ. Over the counter (OTC) artificial tear drops for dry eye syndrome. Cochrane Database Syst Rev 2016;2:CD009729.

Povratak na vrh